Pomysły na dodatki do burgera

25 pomysłów na dodatki do burgera inspirowanych smakami świata

Choć danie to wywodzi się z USA, dziś można skosztować je niemal w każdym kraju. Mowa oczywiście o burgerze, który wdzięcznie adaptuje się do różnorodnych kuchni. Okazuje się, że bułkę z mięsem można podać na niemal nieograniczoną liczbę sposobów! W tym artykule przedstawimy 25 pomysłów na dodatki do burgera inspirowane smakami świata. Wybierz się z nami na kulinarną podróż i znajdź swój ulubiony wariant!

Sosy do burgera z różnych zakątków świata

To właśnie on nadaje charakteru całej potrawie, nic więc dziwnego, że co kraj, to kulinarny obyczaj. Sosy do burgera mogą być ostre i wyraziste jak (1) mango- jalapeño z Meksyku czy (2) majonez wasabi z Japonii. Do delikatnej bułki inspirowanej włoską sałatką caprese doskonale pasuje (3) sos bazyliowy, a (4) andaluzyjski wspaniale komponuje się z dodatkami pochodzącymi z kuchni hiszpańskiej. Ciekawą propozycją jest (5) pesto limonkowe o orzeźwiającym, niecodziennym smaku.

Jeżeli jesteś entuzjastą smaków wywodzących się z Azji, koniecznie wypróbuj (6) sos teriyaki na bazie sosu sojowego i octu ryżowego. Kolejnym dodatkiem pochodzącym z orientalnych krajów jest (7) sos sriracha, który z pewnością zasmakuje fanom ostrych dań. Delikatniejszą propozycją jest (8) sos hoisin, doskonale komponujący się z pieczonym mięsem. Klasyką kuchni indyjskiej jest natomiast (9) sos curry, szczególnie dobrze smakujący w połączeniu z wege kotlecikiem z ciecierzycy lub soi.

Sery do burgera — który wybierzesz?

Popularnym z ostatnich latach wyrobem z mleka koziego, owczego i krowiego jest (10) Halloumi pochodzący z Cypru. Ten ser rewelacyjnie nadaje się do grillowania, ponieważ się nie topi. Ciekawym dodatkiem jest hiszpańskie (11) Manchgeo. Ten długo dojrzewający, lekko ostry w smaku ser powstaje z mleka tylko jednej rasy owiec. Kolejna propozycja dla fanów kuchni włoskiej to (12) Burrata. Jest miękka, a w środku skrywa aksamitną śmietankę, która nadaje daniom lekko słodkawego smaku.

Jaką wędlinę dodać do burgera?

Pozostając w klimacie włoskich smaków, gorąco zachęcamy do wypróbowania (13) Pancetty. To surowy boczek wieprzowy doprawiony pieprzem i solą. Ma charakterystyczny aromat i delikatny smak, znakomicie komponuje się z innymi dodatkami takimi jak rukola czy oliwki. Fanom nieco ostrzejszych kulinarnych doznań polecamy (14) Salami piccante spinata, kiełbasę z mielonej wieprzowiny i kostek tłuszczu. Dodatek chilli sprawia, że ten włoski przysmak nadaje charakteru całemu burgerowi i doskonale komponuje się z różnymi sosami. Omawiając wędliny ze słonecznej Italii, nie można pominąć (15) Lardo. Jest lekko słodka w smaku, przyprawiana czosnkiem, solą i rozmarynem.

(16) Chorizo to ikona kuchni hiszpańskiej i kolejny, bardzo chętnie wykorzystywany mięsny dodatek. To kiełbasa peklowana o lekko pikantnym smaku, mocno przyprawiona papryką. Do burgera śmiało można też włożyć kawałki peklowanej na sucho (17) kiełbasy fuet, którą przyprawia się jedynie solą i pieprzem. Ma słodkawy smak i dobrze komponuje się na przykład z sosem pomidorowym.

Burger z owocami morza

Jeżeli należysz do grona miłośników kuchni śródziemnomorskiej, spróbuj urozmaicić swoje burgery (18) kalmarami panierowanymi. Chrupkość wzbogaci konsystencję dania! Kolejnym ciekawym dodatkiem są (19) krewetki w tempurze. Ten przysmak uwielbiają nawet osoby, które nie przepadają za owocami morza.

Grzyby, warzywa i owoce – ciekawe dodatki do burgera

Nie samym mięsem człowiek żyje! Aby urozmaicić smak ulubionego dania, sięgnij po jarskie dodatki z różnych zakątków świata. Szczególnie polecamy (20) boczniaki, grzyby, które doskonale zastępują mięso i są chętnie wykorzystywane w komponowaniu propozycji wegetariańskich. Ciekawym smakiem wyróżnia się (21) kimichi, czyli fermentowana kapusta wywodząca się z kuchni orientalnej.

Do burgerów w stylu meksykańskim doskonale pasuje (22) awokado. Jeżeli wolisz lokalne smaki, postaw na (23) czerwoną kapustę z zalewy z octu, cukru i anyżu. Tak sporządzona zachowuje swoją charakterystyczną kruchość i intensywny kolor. Wśród grzybów warto wyróżnić (24) pieczarki portobello, które rewelacyjnie smakują po zgrillowaniu. Na końcu wspomnimy o ciekawym i nieoczywistym dodatku do burgera - (25) liściach shiso. Ich aromat i smak można porównać do połączenia kopru, mięty, słodkiego jabłka i kminu rzymskiego, co gwarantuje nieoczywiste połączenie.

Który z dodatków do burgera najchętniej wypróbujesz?